Veslanje na WaterRower napravi za veslanje

Veslanje aktivira 84% mišične mase; od konic prstov, ki držijo ročaj (veslo), da stopal in je zato ena od najbolj učinkovitih vadb za celo telo (Full body workout). Z veslanjem lahko izvajate tako aerobne in vzdržljivostne treninge kot tudi intenzivno anaerobno vadbo (kot so na primer intervalni in piramidni treningi) za moč.

Veslanje z veslačem WaterRower je popolnoma naravnen in izjemno učinkovit način vadbe. Naprava za veslanje WaterRower ne obremenjuje sklepov in omogoča jačanje hrbtnih mišic s čimer pomaga tudi pri težavah s hrbtom.

Veslanje je sestavljena iz hitrega (v fazi zaveslaja ali zamaha – “Drive”) in počasnega (v fazi vračanja – “Recovery”) gibanja. Za vzdrževanje primernega ritma gibov, ki omogoči gladko, tekoče veslanje brez naglice, je potrebna tudi spretnost.

Več o pravilni tehniki veslanja si lahko preberete tukaj:
   Zakaj veslati
   Kako veslati
   Tehnika veslanja
   Oporne točke
   Pogoste napake

Veslač WaterRower na terasi

Veslač WaterRower na leseni terasi

Kratka zgodovina veslanja (vir: Wikipedija)

Čolni za veslanje (s pogonom na vesla) obstajajo že stoletja, a pred XVII. stoletjem, ni velio omemb tekmovanjih čolnov, razen ene v Homerovi Ilijadi, saj so v časti smrti Patrocla prirejane igre čolnov z vesli. V XIII. stoletju je bil en od Beneških festivalov, ki je bil imenovan ‘regata’, vključeval tudi čolne. Iz tega imena je nastala beseda za poimenovanje tekmovanj s čolni.

Prva moderna tekmovanja v veslanju, v drugi polovici XVIII stoletja, so bila tekmovanja med brodniki na reki Temzi v Angliji. Nato je šport postal zelo popularen kot amaterski šport, velikokrat s tisoči gledalcev na tekmi.  Po prvi tekmi med univerzama Oxford in Cambridge na Temzi, znani kot The Boat Race, je veslanje postalo popularno med študenti v angliji. Najstarejša tekma iz veslanja v ameriki pa je med univerzama Harvard in Yale.

Znane regate so še Henly Royal Regata v reek Temzi v angliji in Head of the Charles Regatta na reki Charles v ZDA.

Back to Top

Zastopstvo in prodaja: Nuedi d.o.o., Kotnikova 27, 1000 Ljubljana | info@waterrower.si

Naročila sprejemamo 24/7